Pokana Zmey Goryanin 1

 

              През 2016 Националният литературен музей чества своята 40-годишнина.

            Знаково именно през настоящата година (по предложение на издателство "Изток-Запад" след появата на панорамното изследване "Знаменити. Забравени. Забранени" на Катя Зографова) започваме новата си съвместна поредица "НЕЗАБРАВА".Тя ще възкреси попаднали под ударите на тoталитарната репресия или незаслужено забравени писателски имена. НЛМ притежава завиден масив от документи, книги, вещи, снимки и ръкописи на забравени и забранявани творци, както и ценна емигрантска колекция, и двете събирани десетилетия преди демократичните промени, още във времето на създаването на музея.

            Новата поредица започва с изваждане от "чекмеджето" на удивителното и по обем, и по жанрово  разнообразие дело на Светозар Димитров, по-известен с псевдонима си Змей Горянин. В тома с автобиографични и биографични произведения "Завръщане", спечелил конкурса "Помощ за книгата" на Министерство на културата, съставителките Катя Зографова, Донка Билярска и Станислава Чешмеджиева са включили родовата сага "Червеният хотел", надхвърляща и най-смелото литературно въображение; прекрасния мемоар "Моят приятел Елин Пелин"; два вдъхновени пътеписа от новоосвободена Добруджапребогата снимкова и документална кола; кореспонденция с приятели творци, съпругата Соня, Фани Попова-Мутафова, княгиня Евдокия. Акцент в "Завръщане" са разтърсващите "Скици и ескизи", в които дефилират политици и интелектуалци, запазили самоуважението (и дори чувството си за хумор) в най-мрачното обиталище на соца - 

Софийския централен затвор; есето "Синият час"; изумителните "Две думи", в които се очертава релефният профил на "третото поколение" и се извисява като модел за гражданско поведение фигурата на Райко Алексиев, садистично убит от политическия режим след 1944 г. Свидетелство за огромния кураж на Змея е, че той пише опасните "Две думи" след затвора, където е хвърлен от "народния съд" заради едногодишната си работа в Дирекция по печата, по обвинения, че е бил цензор и националист.

            Премиерата на "Завръщане" е замислена като акт от голямото завръщане в българската култура на талантливия и плодовит писател, автор на повече от 50 книги с исторически разкази, повести и романи, нежни стихове, хиляди остри сатири, произведения за деца. На вечерта на Змея за пръв път ще бъдат показани неговите уникални миниатюрни ръкописни книжки, изписани с брилянтен калиграфски почерк, саморъчно оформени и подвързани от автора, негови рисунки и "змейския" му екслибрис, майсторските му филигранни дърворезби, дори малката му лаборатория по фитотерапия... Ще бъдат експонирани преписът на Кондиката на Бачковския манастир, считана за изгубена, преди да бъде открита в НЛМ, както и постъпилите през последните 5 години дарения на неизвестни ръкописи, които дообогатяват профила му. Артефактите на многостранното творчество на Змей Горянин ще бъдат представени ансамблово - и по класическия музеен начин - в оригинал, на фона на постерна изложба, и с модерна презентация. Вечерта ще води проф. Михаил Неделчев, а за Змея ще говорят Катя Зографова от НЛМ и Любен Козарев от "Изток-Запад".

 

За контакти: Катя Зографова, Донка Билярска, Станислава Чешмеджиева,

тел. 02 9 87 34 24 /Дирекция на НЛМ/; 0887710868; 0876987105