НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ
„ТАЛАНТ И ВЛАСТ. НЕЩА ПРЕМЪЛЧАВАНИ“

На 18 и 19 април 2019 г. в Димитровград се проведе Националната научна конференция „ТАЛАНТ И ВЛАСТ. НЕЩА ПРЕМЪЛЧАВАНИ“, посветена на 60-годишнината от смъртта на Пеньо Пенев. Конференцията бе организирана от Дом музей „Пеньо Пенев“ към Исторически музей – Димитровград, Национален литературен музей – София и Институт за литература – БАН.
Конференцията бе открита от заместник кмета на Димитровград Яшо Минков, приветствие към гостите отправиха Елена Георгиева, директор на ИМ – Димитровград, и Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей.
Форумът, който се проведе в заседателната зала на Община Димитровград, започна с доклад на научния ръководител проф. д-р Алберт Бенбасат. В конференцията взеха участие специалисти от различни направления на музейната, преподавателска и изследователска дейност, а основната тема бе интерпретирана по много и различни начини. Освен темата за житейската и творческа съдба на Пеньо Пенев, бяха представени и сходни теми и проблеми, свързани с живота и творчеството на Атанас Славов, Никола Вапцаров, Панчо Михайлов, Иван Динков, Димитър Димов, Стилиян Чилингиров, Гео Милев и др.