ОБНОВЕНИЯТ МУЗЕЙ НА ПЕЙО ЯВОРОВ СЕ ПРЕВЪРНА

В КУЛТУРНОТО СЪБИТИЕ НА СОФИЯ

 

 

Ремонтираният музей на Пейо Яворов на ул. „Г. С. Раковски" № 136 се превърна в културното събитие на София в късните часове на 21 май, когато посрещнахме Дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите", съобщиха от Националния литературен музей.

Над 15 000 души посетиха къщите музеи на Националния литературен музей /НЛМ/ в Европейската нощ на музеите, отчитат статистиците. Най-засилен по обясними причини беше интересът към обновената фасада и дворното пространство на музея на Пейо Яворов в София, който посрещна над 6 000 посетители с интересна програма на открито и с ново ефектно външно осветление, превръщайки се закономерно и в едно от централните събития на културната вечер в столицата ни, допълват от Националния литературен музей. Стотици почитатели на творчеството на големия български поет така и не успяха да влязат в музея в съботната вечер, тъй като пред емблематичната сграда часове наред имаше голяма опашка, но си обещаха при първа възможност да го посетят.

Също така много голям бе интересът и към експозициите на къща музей "Петко и Пенчо Славейкови", където гостуваха общо над 5 000 души, а също и към къща музей "Иван Вазов", която бе посетена от близо 2 000 души в съботната вечер. Над 1 500 посетители имаше и в къща музей "Никола Й. Вапцаров" в Нощта на музеите, посочват още от Националния ни литературен музей.

За пръв път в Нощта на музеите в събота бяха отворени вратите на мемориалните кабинети на Стилиян Чилингиров и Иван Богданов, а поети от различни поколения при Литературен кабинет „Владимир Башев" събраха публика на открито в близост до дома на поета. В село Байлово къщата музей на Елин Пелин посрещна над 200 души, отбелязват от Националния литературен музей.

Европейската „Нощ на музеите" е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание.

 

Информацията е от сайта на Министерство на културата на адрес http://mc.government.bg/newsn.php?n=5533&i=1