Къща музей „П. К. Яворов“,

ул. „Г. С. Раковски“ № 136

тел.  02/ 987 34 14, 0988 95 34 94

 

 
Мемориалният музей на Пейо Яворов в момента се помещава само на втория етаж от сградата, без сервизни помещения. Притежава ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, личната библиотека на поета, първите му издания (голяма част от тях – с автограф), оръжейната му колекция, живописни платна, графики и скулптури.
Битовата експозиция с гостната стая и работния кабинет на поета възпроизвежда обстановката, в която Пейо Яворов и Лора Каравелова живеят през 1912 -1913 г. Тук е възстановена и стаята с оригиналните вещи и мебели от последното жилище на поета на ул. "Солунска", където той слага край на живота си на 29 октомври 1914 г.

След редица перипетии, сложни юридически казуси и прибързани административни решения, сградата на този обичан и най-посещаван литературен музей, днес е в твърде тежко физическо състояние.
Семейното жилище на Пейо Яворов и Лора Каравелова е държавен музей в частна собственост. В момента сградата е собственост на фирма „Дом Яворов" с управител Володя Лозанов, Велик майстор на Великата ложа на старите, свободни и приети зидари в България. Музеят функционира, макар и при доста тежки условия.