КЪЩА МУЗЕЙ ХРИСТО СМИРНЕНСКИ ОТНОВО ПРИЕМА ПОСЕТИТЕЛИ

След 18-годишно прекъсване къща музей „Христо Смирненски“ в София отново отвори врати за посетители. На официална церемония бе поставено новото начало на реставрираната къща музей, в която е живял и творил вечният Юноша на българската поезия.

Чрез творбите си Христо Смирненски се превърна в борец за нов, по-светъл свят, в който вече няма да има мъка, а хората ще са щастливи, ще могат да живеят спокойно в името на своето бъдеще,  отбеляза вицепрезидентът Илияна Йотова в приветственото си слово и добави, че този свят е блян и на нашето съвремие. Тя благодари на Националния литературен музей за неговата дейност, толкова необходима в днешното прозаично и тревожно време:„Вие пазите паметта за българските писатели, за всички, които градят духовната българска империя“.

Гост на събитието бе и заместник-министърът на културата Юрий Вълковски, който поздрави екипа на Националния литературен музей за ползотворната съвместна работа с Министерство на културата за опазването на музея на Христо Смирненски за поколенията. Г-н Вълковски сподели: „За мен е чест, че Министерството на културата успя да подпомогне откриването на къщата на семейство Измирлиеви... Имам ярък спомен от идването ми тук като дете. Идвах тук, за да се заредя духовно. За мен е чест да видя един от символите на детството ми обновен.И допълни: Времето на Христо Смирненски няма как да отмине, защото с думите си той е сред нас“. 

Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, благодари на всички участници в това трудно, но благородно начинание по възраждането на емблематичната къща, която дълги години бе в тежко състояние:„Аз съм сигурен, че музеят на Христо Смирненски ще има добра съдба, защото до този момент много български училища са проявявали интерес да я разгледат. Смятам, че ще има интерес и от българските писатели. Ние се стремим да правим мост между минало, настояще и бъдеще“.

В официалното откриване участваха още квартет „Светоглас“, поетът Георги Константинов, актьорът Янко Лозанов и ученици от 43 ОУ „Христо Смирненски“ в София.

             Десеткиграждани, гости, музейни колеги и приятели на Националния литературен музей присъстваха на събитието и разгледаха обновения дом на поета – възстановената автентична битова експозиция и изложбата с оригинални предмети и картини от фонда на музея. През целия ден не секна потокът от възторжени ценители на творчеството на Христо Смирненски, които, докато се разхождаха из залите, рецитираха негови стихове.

Къща музей „Христо Смирненски“ е реставрирана от Националния литературен музей с финансовата и морална подкрепа на Министерство на култура.