ПЪТУВАНЕ С КУФАРА НА ДИМИТЪР ДИМОВ
образователно-развлекателна игра
… от всички чувства, които в момент
на колебание управляват човешкото поведение,
има едно, което не може да се победи никога.
И това е чувството да видиш, да се върнеш
и да живееш в родината си.
Димитър Димов 
Обичал е да пътува. Винаги си водил бележки, а после разказвал за своите впечатления и преживявания в пътеписи… Кои са те? До къде е пътувал, кога, с кого? Отговорите на тези, а и на много други въпроси, можете да научите, ако се включите в образователно-развлекателната игра „Пътуване с куфара на Димитър Димов“. Играта е подготвена за ученици от гимназиите (9 – 12 кл.), които вече са се запознали или скоро им предстои да се докоснат до любопитната житейска и творческа биография на Димитър Димов. Участниците сформират отбори (до 5 души). Поради ограниченото пространство в музея, в играта могат да участват едновременно до 3 отбора. Всеки отбор ще открие в куфара на Димитър Димов архивни материали – снимки, кореспонденция, ръкописи на негови произведения и др. С помощта на намерените материали, участниците ще трябва да си отговорят на въпросите: Къде, с какво и по какъв повод е пътувал писателят, с кого се е срещнал, какво е донесъл със себе си в България при своето завръщане и т.н. Накрая всеки отбор ще трябва да състави (в рамките на 30 минути) кратък текст – пътепис (до 2 ръкописни страници) от името на Димитър Димов, разказващ за своето пътуване. Ще има и победител – отборът, чийто текст се доближава най-много до истината! Преди началото на играта участниците ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция на къща музей „Димитър Димов“ и да чуят беседата на уредниците.
Учениците и техните преподаватели могат да заявят своето желание за участие предварително на е-мейл: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. или на тел. 0878 864111 – д-р Милена Катошева, гл. уредник/ Красимира Санкийска, уредник в музея.
Да поемем на път с куфара на Димитър Димов – едно пътуване, от което всеки ще се завърне обогатен с нови знания, впечатления и идеи! Очакваме Ви!
Учениците от 10 клас на 164-та ГПИЕ "Мигел де Сервантес" вече участваха в играта! Можете да разгледате снимки от участието им тук!