ПАМЕТ ЗА ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА ИВАН ВАЗОВ

 

Националният литературен музей взе открояващо се участие в честванията, посветени на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

На 7 юли в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ бе открита фотодокументалната изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ и бе представен юбилеен вестник – „170 години от рождението на Иван Вазов“, който Националният литературен музей издаде по повод годишнината.

Изложбата бе изготвена от екип на Националния литературен музей и в 20 пана проследява основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място е посветено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

В изложбата са представени и ценни свидетелства за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др. Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната му литературна дейност и участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Важен акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.

Изложбата и юбилейният вестник са осъществени благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.

На 9 юли Националният литературен музей се включи в тържественото шествие, организирано от Столична община. Шествието започна от „Галерия на открито“ пред Народен театър „Иван Вазов“, където на 28 фотодкументални пана може да бъде разгледана изложбата на Националния литературен музей „Българийо, аз всичко тебе дадох…“.

Шествието премина през къща музей „Иван Вазов“, където се състоя рецитал по Вазови стихове и завърши с поднасянето на цветя пред паметника на Народния поет, където директорът на музея – Атанас Капралов произнесе тържествено слово.