НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ ОТКРИВА ЮБИЛЕЙНА ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРИЙО, АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ…“, ПОСВЕТЕНА НА 170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

 

На 7 юли, вторник, от 11.00 ч. в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде открита юбилейна изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“, посветена на 170 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Изложбата е дело на Националния литературен музей и в 20 документални пана проследява основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място е посветено на семейството – майката на поета Съба Вазова, братята му – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

В изложбата са представени и ценни експонати, доказателство за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов по време на честванията на двата му юбилея – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

        Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната му литературна дейност и участието в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Важен акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.

Експозицията ще бъде допълнена с изложбата „Певец на две епохи“, включваща подбрани издания на Вазови творби и оригинални документи от фондовете на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г., преводи на романа на над 20 езика, сред които английски, френски, немски, руски, испански, но и по-редки и екзотични езици като хинди, фински и арабски и др. Ще бъдат показани и творбите на Иван Вазов за деца.

Юбилейната изложба „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ ще гостува в Националната библиотека до 7 август 2020 г. На официалното откриване ще бъде представен юбилеен вестник, който Националният литературен музей издава по повод годишнината.

 

*Изложбата „Българийо, аз всичко тебе дадох…“ и юбилейният вестник са осъществени благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България.