ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА Ф. М. ДОСТОЕВСКИ

На 23 октомври 2018 г. в Централното фоайе на Българска академия на науките ще бъде открита изложбата на Националния литературен музей  „КРАСОТАТА ЩЕ СПАСИ СВЕТА“. Изложбата е по повод 150 години от написването на романа „Идиот“ на Фьодор Достоевски и съдържа емблематични илюстрации към издания на романа от 50-те години на миналия век до наши дни. Представени са художниците: В. А. Сулимо-Самуйло, Л. Е. Файнберг, И. С. Глазунов, С. М. Шор, А. А. Ушин, А. Е. Гаричев, А. Н. Корсакова, В. С. Вилнер, В. В. Хруслов, О. С. Евсеев, А. А. Зикина и В. Ю. Забелин (Вик).

Изложбата се организира със съдействието на Българското общество „Фьодор Достоевски“ и е във връзка с Международния симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“, който ще протече от 23 до 26 октомври 2018 г. в София.

Илюстрациите бяха любезно предоставени от СПБГБУК „Литературно-мемориален музей „Ф. М. Достоевски“ (Санкт Петербург) и Държавен музей по история на руската литература „В. И. Дал“ (Москва).