ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД
и
НАЦИОНАЛНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ
представят

ХУДОЖНИКЪТ СРЕЩА ПИСАТЕЛЯ
Фрагменти от колекцията
на Националния литературен музей

Откриване на 2 май, сряда, 17.00 часа
Художествена галерия „Петко Чурчулиев“, гр. Димитровград

Изложбата е представителна извадка от голямата временна експозиция на Националния литературен музей в Националната художествена галерия, която бе открита по повод българското Председателство на Съвета на Европейския съюз и бе посрещната с огромен интерес от страна на българската и чуждестранната публика.

Ценителите на изобразителното изкуство и на литературното наследство ще могат да се запознаят с интересни и непознати портрети, пейзажи и илюстрации от известни български художници, както и живописни и графични творби на видни наши писатели, изкушени от рисуването. Произведенията свидетелстват за познанствата между големи имена на българския интелектуален елит, за техните житейски и творчески срещи, за приятелските жестове помежду им – официални и лични, които са се превърнали в емблематични моменти от духовния и културния живот на страната.

Експозицията включва подарявани на писатели творби от Иван Мърквичка, Константин Щъркелов, Елисавета Консулова-Вазова; портрети на писатели, рисувани отПетър Морозов, Борис Георгиев, Михаил Кръстев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Ненко Балкански, Чудомир, Харалампи Тачев; знаменитите писателски шаржове на Александър Добринов; любопитни илюстрации от Дечко Узунов, Илия Бешков, Никола Тузсузов, Вадим Лазаркевич. Включени  са и малко познати рисунки на Чудомир, Николай Райнов, Сирак Скитник, Борис Шивачев, Димитър Димов, у които се преплитат двата таланта – на писател и на художник.

Акценти в изложбата са Царски указ за провъзгласяване на Иван Вазов за народен поет (по повод втория му юбилей), Сребърна лира с венец и позлатена панделка, подарък за първия му юбилей, както и редица други ценни експонати от къщите музеи към Националния литературен музей – грузинската кама, подарък на Пейо Яворов от Гоце Делчев, пистолетът, с който поетът се самоубива, лични вещи, снимки и ръкописи на Петко и Пенчо Славейкови, Христо Смирненски и Никола Вапцаров.

Изложбата е знаково събитие в тазгодишното отбелязване на Дните на поезията „Пеньо Пенев“. Тя ще бъде открита за гражданите и гостите на Димитровград на 2 май и ще продължи до 1 юни 2018 г.